fbpx
E Fundit

Letërsi

Materiale të plota për përgatitjen në Gjuhë Shqipe dhe Letërsi – Matura Shtetërore

Këtu do të gjeni përmbledhjen e materialeve kryesore në faqen tonë për përgatitjen në provimin e Letërsisë dhe Gjuhë Shqipe: Provimet e Gjuhës Shqipe  dhe Letërsisë ndër vite 2006-2019 (pjesa e Letërsisë zhvillohet edhe online) Modeli i testit me alternativa nga QSHA Programi Orientues i rishikuar Teste me alternativa nga 12vite.com Llojet dhe Shpjegimi i figurave stilistike Lista e veprave …

Lexo më shumë »

Hamleti – Shekspiri, Analize e plote e Vepres!

hamleti shekspir

Hamleti, tragjedia me e famshme e W.Sh, sipas kritikeve eshte shkruar me 1601-1602 mbi bazen e nje sage (kenge epike popullore ose legjenda te perhapura ne vendet skandinave ne Mesjeten e hershme) daneze, por e ndryshuar e zhvilluar dhe e zbukuruar me nje mjeshtri aq te cuditshme sa mund te quhet vepra teatrale me popullore dhe me e thelle qe …

Lexo më shumë »

“Pallati i ëndrrave” – Ismail Kadare, Analiza e veprës

pallati i endrrave

Pallati i ëndrrave jep realitetin e kohës kur është shkruar dhe të njerëzve të saj duke u mbështetur në metaforat, si Pallati i ëndrrave, nëpunësit dhe interpretuesit e tyre, ëndrra kolektive dhe individuale, ëndrra fatsjellëse dhe rrezikndjellëse, ëndrra e rëndomtë dhe bashkëndrra. Histori rreth romanit “Pallati i Ëndrrave” i Ismail Kadaresë ka kaluar në dy periudha: periudhën gjatë komunizmit dhe …

Lexo më shumë »

Xha Gorio – Balzak, Analize e Plote!

xha gorio balzak

Romani “Xha Gorio”, botuar për herë të parë në vitin 1834 në Paris, përbën boshtin e  Komedisë Njerëzore të Balzakut. Ai shërben si udhëkryq ku takohen disa prej heronjve kryesorë të veprës së tij. Balzaku u bë shkrimtari i parë në botë që hartoi një vepër, e cila me të gjithë përmbajtjen dhe hollësitë artistike si dhe strukturën, mbështetet në …

Lexo më shumë »

Komedia Hyjnore – Dante Aligeri, Analiza dhe Vepra e Plote!

komedia hyjnore

Njohuri mbi Dante Aligerin Rreth periudhës kur jetonte Dante Dante ishte poeti i fundit i Mesjetës dhe njëkohësisht poeti i parë i Kohes së Re. Vepra e tij kishte një karakter kontradiktor. Atdheu i tij ishte Italia, vendi më i përparuar i Europës mesjetare, ku më parë u zhvillua kapitalizmi, qendër e lulëzim tregtie, ku zotërimet feudale u zëvendësuan me …

Lexo më shumë »

Fausti, Gëte – Analiza e plotë e veprës -12vite.com

fausti gete

Fausti Gete. Fausti është një dramë e shkruar nga Johann Wolfgang von Goethe, një autor dhe figurë e njohur për Gjermaninë e viteve 1800. Gëte ishte shkrimtar i një zhanri të gjerë. Vepra e tij është e pasur me romane, drama, poezi, novela, etj.   Zhvilloni një test të shkurtër online me 8 pyetje të thjeshta me alternativa dhe shtjellim …

Lexo më shumë »

Subjekti i veprës ‘Xha Gorio’ – Honore de Balzak

xha gorio subjekti

Këtu do të gjeni subjektin e zgjeruar të Romanit ‘Xha Gorio’. Për analizën e veprës klikoni këtu. Zonja Voker, bijë nga familja fisnike e Konflanëve, ishte në grua plakë që zotëronte një pension familjar në rrugën Nevë-Sent-Zhenëvjevë dhe që njihej me emrin Voker i cili ishte i hapur për të gjithë, burra e gra, pleq e të rinj. Pikërisht këtu …

Lexo më shumë »
12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)