fbpx
E Fundit

Drame

Hamleti – Shekspiri, Analize e plote e Vepres!

hamleti shekspir

Hamleti, tragjedia me e famshme e W.Sh, sipas kritikeve eshte shkruar me 1601-1602 mbi bazen e nje sage (kenge epike popullore ose legjenda te perhapura ne vendet skandinave ne Mesjeten e hershme) daneze, por e ndryshuar e zhvilluar dhe e zbukuruar me nje mjeshtri aq te cuditshme sa mund te quhet vepra teatrale me popullore dhe me e thelle qe …

Lexo më shumë »

Fausti, Gëte – Analiza e plotë e veprës -12vite.com

fausti gete

Fausti Gete. Fausti është një dramë e shkruar nga Johann Wolfgang von Goethe, një autor dhe figurë e njohur për Gjermaninë e viteve 1800. Gëte ishte shkrimtar i një zhanri të gjerë. Vepra e tij është e pasur me romane, drama, poezi, novela, etj.   Zhvilloni një test të shkurtër online me 8 pyetje të thjeshta me alternativa dhe shtjellim …

Lexo më shumë »

Andon Zako Çajupi – “14 vjec dhëndër”, Analizë e plotë!

Rreth autorit Komedia “14 vjeç dhendër” Eshtë një nga veprat më te njohura te Andon Zako Cajupit. Kjo komedi është perfshire në vëllimin “Baba Tomorri” te botuar ne vitin 1902. Si dramaturg, ai i dha permbajtje e formë të re dramës, nëpërmjet këndvështrimit realist e kritik, si dhe humorit te mprehtë popullor. Andon Zako Çajupi lindi në 27 mars 1866 …

Lexo më shumë »

Henrik Ibsen – Armiku i Popullit, Analize e plote!

Henrik Ibsen është shkrimtari më i madh norvegjez. Perveçse dramaturg, Ibsen ishte githashtu dhe poet, si dhe drejtor i një teatri. Shpesh ai konsiderohet si “Babai i Realizmit” dhe si një nga themeluesit e modernizmit ne teatër. Nga vepra e Ibsenit, dallojme: “Zjarri, “Pjer Gynt” Armiku i popullit”, “Shtëpi kukulle”, “Hedda Gabler”. “Fantazmat”, “Rosaku i eger” ,etj Shumë nga dramat …

Lexo më shumë »

Prometeu i mberthyer – Eskili, Analize e vepres!

Eskili ishte një dramaturg i madh i Greqisë antike. Ai lindi në vitin 525 para Krishtit, në Eluzinë, afër Athinës. I takonte nje familjeje aristokrate. Ai jetoi në kohë kur grekët ishin në luftë me persët, ku edhe vetë mori pjesë në luftën kundër tyre. Pjesën më të madhe të jetës e kaloi në Athinë, ndërsa vdiq në Gela të …

Lexo më shumë »

Mizantropi – Molieri, Analizë e veprës!

 Shkurtimisht – Cfare duhet te mbajme mend: Molieri eshte Klasicist Vepra ndahet ne 5 akte te cilat ndodhin brenda 24 oreve. Ngjarja zhvillohet në sallonin e vejushës aristokrate Komedi karakteri, sepse gjatë gjithë veprës zhvillon një karakter të caktuar, atë të mizantropit. Komedi zakonesh, sepse paraqiten zakonet e shoqërisë së lartë aristokrate. Molieri përshkruan dhe demaskon: Hipokrizinë e mjedisit aristokratik. …

Lexo më shumë »

Pamje nga Ura – Artur Miler, Analize e plote e Vepres!

Pamje nga Ura eshte nje kryeveprat e Artur Miler...

Drama “Pamje nga ura” eshte botuar ne vitin 1955 (nje akt) dhe 1956 (dy akte). Ngjarjet e drames zhvillohen ne Ameriken e viteve 50 te shekullit te kaluar, ne lagjen Red Huk te Bruklinit, ku jetonin dokeret italiano-amerikan. Miler e ka njohur nga afer jeten e dokerve dhe kete lagje, e cila shtrihet poshte ures se Bruklinit. Aty ai ka …

Lexo më shumë »

Shtepi Kukulle – Henrik Ibsen, Analize e plote e Vepres!

Shtepi Kukulle eshte nje nga kryeveprat e shkrimtari Henrik ibsen...

Drama “Shtepi kukulle” u shkrua me 1879 dhe pati si pikenisje nje fakt nga jeta reale. Ibsen duke zbuluar nderlikimet dhe kundershtite e jetes, i shtrengoi shikuesit te hiqnin dore nga ndarja tradicionale e heronjve pozitive dhe negative, por ti pranoje ata ashtu sic jane ne teresine e tyre te nderlikuar, me te gjitha mosperputhjet. Teatri i Ibsen shquhet per …

Lexo më shumë »

Israelite dhe Filistine – Fan Noli, Analiza e plote e Vepres!

Israelite dhe Filistine eshte vepra e Fan Nolit, analiza e plote....

Fabula tek “Israelite dhe Filistine” – Ngjarja Baze: Fan Noli, ngjarjen e merr nga bibla. Ai e perdor ngjarjen (fabulen) biblike si mjet artistik per te ngritur probleme, per te shprehur ide, te cilat kane karakter universal, por kane rendesi te vecante dhe per shoqerine shqiptare te kohes duke shprehur vlera te medha. Problemet shtrohen ne formen e pyetjeve (funksioni …

Lexo më shumë »

Mbreti Lir – Shekspiri, Analiza e Plote e Vepres!

Mbreti Lir - Analize e plote e vepres se Uilliam Shekspir.

Shkurtimisht – Cfare duhet te mbajme mend: Ngjarjet zhvillohen në Anglinë e shek XI. Liri vendos t’u lërë barrën e pushtetit tri vajzave të tij, por më parë dëshiron të dëgjojë sa e duan ato atin e tyre. Vajzat: Gonerila, Regana, Kordelia. Loloja – pjesë e nëdrgjegjes së Lirit. (Liri duhet të ndërgjegjësohet për gjendjen e tij, ai ka iluzione.) Liri …

Lexo më shumë »
12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)