fbpx
E Fundit

Gjeografi

Tirana në sytë e mi – Projekt në Gjeografi

 Tirana në sytë e mi Tirana është kryeqendra e qarkut dhe rrethit me të njëtin emër dhe kryeqyteti i Republikës së Shqipërisë. Tirana ndodhet në qendër të Shqipërisë, rreth 35 km në lindje të Durrësit dhe rreth 40 km në veri-perëndim të Elbasanit, në një luginë të rrethuar nga Mali i Dajtit në lindje, kodrat e Kërrabës dhe Saukut në jug, kodrat e Vaqarrit dhe Yzberishtit në perëndim dhe ato të Kamzës në veri. Qyteti u themelua në vitin 1614 nga Sulejman Pashë …

Lexo më shumë »

Biodiversiteti i Beratit – Projekt në Gjeografi

 Biodiversiteti i Beratit Flora dhe fauna e beratit gjeografi 1.Mareja është një shkurre mjaft e përhapur. Ajo fillon që në Velabisht, në anët e grykes se lumit të Plashnikut, rrëzë malit Tomorr, etj. Fruti i maresë është i kuq ,i ëmbël, i madh sa një gogël. Ky frut vilet dhe pasi shtypet e shtrydhet bëhet raki. Druri i saj …

Lexo më shumë »

Karakteristikat e qytetit të Gjirokastrës – Projekt në Gjeografi

 Gjirokastra Gjeografia Gjirokastra është e vendosur në faqen e Malit të Gjerë,në shpatet verilindore të tij dhe në krahun e majtë të luginës së lumit Drino.Rrëza dhe faqja e malit ku ndodhet është pothuajse e zhveshur,pa bimësi.Duke qenë e tillë,në dimër kur rreshjet s’kanë të sosur,nëpër pjerrësi lëshohen përrenj të rrëmbyer me ujëra të shumta.Ato vijnë deri në qytet.Vetë …

Lexo më shumë »

Roli i hidrografisë – Projekt në Gjeografi

 Roli i hidrografisë Hidrografia Pozita gjeografike në brigjet e detit Adriatik dhe të detit Jon, kushtet klimaterike, relievi i thyer, kryesisht kodrinoro-malor, përhapja e madhe e shkëmbinjve të përshkueshëm nga uji dhe veprimtaria e njeriut kanë kushtëzuar pasuritë e mëdha ujore dhe shumëllojshmërinë e tyre: dete, liqene, lumenj, përrenj dhe burime ujore. Ujerat natyrore Një aspekt i rendësishëm janë …

Lexo më shumë »

Rëndësia e botës shtazore – Projekt në Gjeografi

 Rëndësia e botës shtazore Pozita gjeografike e trevave shqiptare, shumëllojshmëria e peizazheve gjeografike pasuria bimore, relievi i copëtuar dhe pasuria ujërave të brendshme dhe bregdetare kanë krijuar kushte për zhvillimin e një bote shtazore të pasur dhe të larmishme, tokësore dhe ujore. Bota shtazore tokësore përbëhet nga gjitarë të llojeve të ndryshme, si: urithi, që gjendet në zonat kodrinore …

Lexo më shumë »

Piramidat e Egjiptit – Projekt në Gjeografi

 Piramidat e Egjiptit Piramidat më të hershme egjiptiane që njihen janë ato që gjenden në Sakara, në veriperëndim të Memfisit. Më e hershmja mes tyre është Piramida e Djoserit (e ndërtuar rreth viteve 2630 p.e.s.–2611 p.e.s.) e cila u ndërtua gjatë Dinastisë së III. Kjo piramidë dhe kompleksi i saj rrethues u projektuan nga arkitekti Imhotep dhe përgjithësisht konsiderohen si strukturat më të vjetra monumentale në …

Lexo më shumë »

Bota bimore dhe shtazore në Shqipëri – Projekt në Gjeografi

 Bota bimore dhe shtazore në Shqipëri Bimësia dhe bota shtazore Bimësia Ne Evrope vendi jone radhitet ne vendet me llojshmeri bimore me te madhe, qe lidhet me ndryshimin e klimes, te tokave, te relievit etj. Ne rajonet perendimore dhe bregdetare mbizotrojne llojet mesdhetare te bimesise si: mareja, shqopa, ilqja, etj.,kurse ne brendesi te tyre, bimet e Evropes Lindore dhe …

Lexo më shumë »

100 Vjetori i Pavarësisë – Projekt në Gjeografi

 100 Vjetori i Pavarësisë Shqipëria  zyrtarisht Republika e Shqipërisë, është shtet i pavarur në Evropën Juglindore. Shtrihet në pjesën jugperëndimore të Gadishullit Ballkanik dhe kufizohet në veriperëndim me Malin e Zi, në verilindje me Kosovën, në perëndim me Republikën e Maqedonisë dhe në jug me Greqinë. Në perëndim laget me detet Adriatik dhe Jon dhe ndodhet vetëm 78 km larg Italisë përgjatë ngushtesës (kanalit) së Otrantos, 72 km i gjerë. Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28,748 km² dhe rreth …

Lexo më shumë »

Shtetet e Bashkuara të Amerikës  – Projekt në Gjeografi

 Shtetet e Bashkuara të Amerikës Shtetet e Bashkuara të Amerikës  janë republikë federale kushtetuese, e përbërë prej 50 shtetesh dhe një qarku federal. Vendi shtrihet kryesisht në Amerikën e Veriut, ku dyzetetetë shtete të ngjitura dhe Washington, D.C., qarku i kryeqytetit, ndodhen midis oqeaneve Atlantik dhe Paqësor, në kufi me Kanadanë në veri dhe Meksikën në jug. Shteti i Alaskës ndodhet në veriperëndim të kontinentit dhe kufizohet me Kanadanë në lindje dhe Rusinë në perëndim përtej Ngushticës …

Lexo më shumë »
12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)