fbpx
E Fundit

Histori

Zhvillimi i artit gjatë shekujve XVI-XVII – Projekt në Histori

 Tema e projektit: Zhvillimi i artit gjatë shekujve XVI-XVII Në këtë projekt do të njiheni me zhvillimet në spektrin artistik në periudhën e viteve 1600 – 1700, një etapë e rëndësishme në kulturën Europiano-Perëndimore. E njohur si një periudhë kaosi, konfuzioni e lëkundjesh, por mbi të gjitha ndryshimesh të mëdha, ky terren i dha shkas lindjes së një stili të …

Lexo më shumë »

Nga guri në hekur – Projekt në Histori

 Nga guri në hekur… Epoka e Gurit Termi Epoka e Gurit përfshin periudhën prehistorike gjatë së cilës guri është përdorur gjerësisht si material bazë për të prodhuar mjete të ndryshme të përdorimit të përditshëm. Periudha argumentohet të ketë zgjatur rreth 3.4 milion vjet, duke përfunduar në mes të viteve 6000 dhe 2000 p.e.s. Fundi i epokës lidhet me zbulimin e metalurgjisë së metaleve. …

Lexo më shumë »

Përhapja e islamizmit në Shqipëri – Projekt në Histori

Përhapja e islamizmit në Shqipëri Përhapja e fesë islame filloi kryesisht me pushtimet osmane. Deri në fund të shek.XVI rritmet e përhapjes nuk ishin të njëllojta, si në fshat dhe në qytet. Në fund të shek.XVI, popullsia e qyteteve dhe e kështjellave ishte rreth 62% e krishterë dhe 38% ishte kthyer në fenë islame. Në fshat rritmet ishin më të …

Lexo më shumë »

Humanizmi dhe Rilindja Evropiane – Projekt në Histori

 Humanizmi dhe Rilindja Evropiane Humanizmi Humanizmi (lat. humanitas – njerëzia) është një filozofi etike dhe një botëkuptim, që drejtohet nga interesat, vlerat dhe dinjiteti në veçanti të njerëzve. Ai bazohet nga thirrja e cilësive botërore njerëzore, veçanërisht arsyes, historisë së përbashkët, përvojës dhe besimit. Toleranca (durueshmëria), paqja dhe liria e ndërgjegjes janë parimet më të rëndësishme për jetesën e përbashkët njerëzore. Historia e humanizmit Shoqëria evropiane filloi të ndryshojë që në shekullin XIV. …

Lexo më shumë »

Ahmet Zogu dhe Fan Noli – Projekt në Histori

 Ahmet Zogu dhe Fan Noli •Ahmet Zogu, formalisht Naltmadhnia e Tij Zog I Skëndërbeu III Mbret i Shqiptarëve, (Lindi më 8 Tetor 1895 , në Burgajet të Matit, në një kështjellë të ndërtuar rreth shekullit të XV. – 9 Prill 1961. Suresnes pranë Parist), ishte politikan shqiptar, Ministër i Brendshëm (30 janar 1920 – 14 nëntor, 1920), kryeministër i …

Lexo më shumë »

Rilindja Kombetare Shqiptare – Histori

Cfare eshte Rilindja Kombetare Shqiptare? Cilat jane vecorite e saj? Cili ishte Programi politik i Rilindjes dhe Forcat shoqërore të lëvizjes kombëtare? vetem ne: www.alkimistet.com

Meposhte do te gjeni nje pjese te projektit “Rilindja Kombetare Shqiptare”: Shek. XIX shënoi për popullin shqiptar, ashtu si për popujt e tjerë të Ballkanit, një epokë të re, atë të Rilindjes. Ai ka hyrë në historinë moderne të vendeve të Ballkanit si shekulli i lëvizjeve dhe i revolucioneve kombëtare, që ndoqën njëri-tjetrin dhe që çuan në çlirimin e shumicës …

Lexo më shumë »

Pashalleqet – Histori

Pashalleqet e para... Dukurite e tyre... Ku ndodheshin? - vetem ne: www.alkimistet.com

Shembuj mbi projektin “Pashalleqet”: Në gjysmën e dytë të shek. XVIII në tokat shqiptare pati një zhvillim më të madh ekonomik e kulturor në krahasim me shekujt pararendës, u rrit prodhimi bujqësor e blegtoral për treg, dhe lidhur me këtë, qytetet shqiptare njohën një zhvillim mjaft të shpejtë. Ato u bënë tregje të rëndësishme në radhë të parë për artikujt e bujqësisë …

Lexo më shumë »

Levizjet Studentore – Histori

Si lindi levizja studentore dhe kush ishin pjesmarresit e pare? - vetem ne: www.alkimistet.com

Shembuj nga projekti mbi Levizjet Studentore: Levizjet studentore te vitit 1968 ne Europe: Studentë të universitetit të 1968 përqafuan politikën e re të majtë. Prirjet e tyre socialiste dhe mosbesimi në autoritetin e kohës çoi në shumë prej konflikteve të 1968. Ngjarjet dramatike të vitit treguan edhe popullaritetin dhe kufizimet e reja ideologjike të majta. Protestat janë mbajtur në Beograd, …

Lexo më shumë »

Iliret – Histori

Nga e kishin origjinen Iliret? Cilat ishin fiset kryesore Ilire? Mbreterite kryesore te tyre... www.alkimistet.com

Shembull nga projekti mbi Iliret: Popujt që u bënë më të njohur në historinë e lashtë të Ballkanit janë grekët, ilirët dhe trakët. Iliret janë ndër banorët më të lashtë të Gadishullit Ballkanik. Ata janë autoktonë. Kulturën, gjuhën dhe tiparet antropologjike ilirët i formuan në vendin e tyre, në pjesën perëndimore të Gadishullit të Ballkanit, aty ku shkrimtarët antikë i …

Lexo më shumë »
12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)