fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Biodiversiteti i Beratit – Projekt në Gjeografi

Biodiversiteti i Beratit

Flora dhe fauna e beratit gjeografi

1.Mareja është një shkurre mjaft e përhapur. Ajo fillon që në Velabisht, në anët e grykes se lumit të Plashnikut, rrëzë malit Tomorr, etj. Fruti i maresë është i kuq ,i ëmbël, i madh sa një gogël. Ky frut vilet dhe pasi shtypet e shtrydhet bëhet raki. Druri i saj përdoret për djegie. Është i një nga drurët më të njohur dhe më të përhapur. Përdoret si lëndë ndërtimi, për dru zjarri, etj. Gjethet dhe lëndët e tij janë zshqim i mirë për bagëtitë.

2. E njohur si përbërës në çaj, sherbela ishte shpëtim për shumë lloje të infeksioneve. Lista e sëmundjeve apo infeksioneve, në të cilat kjo bimë mund të ndihmojë është e gjatë.Sherbela, ose latinisht Salvia officinalis (nga fjala salvare, që do të thotë të shpëtosh apo të shërosh) qysh nga lashtësia përdoret për shërimin e gati çdo sëmundjeje.

3. Të gjithë kemi dëgjuar për vetitë e shkëlqyera të kamomilit kundër stresit, pagjumësisë, dhembjeve të barkut apo sëmundjeve të lëkurës. Është një bimë që përdoret si pije. Çaji është i njohur nga të gjithë, për efektet e tij kundër gripit dhe të ftohurit, ai është i pasur në kalori, nuk është i kushtueshëm dhe përgatitet lehtë.

4. Ngjyra e këtij brejtësi që jeton në pemë ndryshon nga e kuqe dhe gri e errët në verë, në nuanca më të errëta në dimër. Pjesa e barkut është e bardhë. Lundërza është kafshë e familjes së shqarthëve, me trup të lartë deri 30 cm, të gjatë 120-150 cm me ngjyrë gështenjë, më të çelur nga ana barkore dhe peshon 6-15 kg.

5. Shumë insekte janë mjeshtra fluturimi. Mushkonjat mund të fluturojnë përmbys. Disa madje mund të fluturojnë në shi pa u lagur: po, duke u dredhuar në të vërtetë pikave të shiut! Dallëndyshet gjithashtu kanë vendin e vet në këngët popullore bullgare. Në folklorin bullgar ato përshkruhen si zogj që fluturojnë shpejtë dhe me zhdërvjelltësi, që cicërojnë me zëra të holla, të dridhura dhe të këndshme.

6. Ariu i murrëm (Ursus arctos) është lloji i dytë më i madh i familjes së arinjëve, pas ariut polar, duke arritur në peshë deri në 861 kg (1900 Takohet në zonat e pyllëzuara në të gjithë Evropën dhe në Azinë Veriore. Ketri parapëlqen pyjet halore, por jeton edhe në pyjet gjetherënës, në pyje të përziera, në parqe dhe në kopshte.

7. Dhelpra është kafshë gjitare grabitqare, e ngjashme me qenin e me ujkun, me trup shumë të shkathët, me turi të mprehtë, me bisht të gjatë e të dendur si shtëllungë, që është shumë dinake dhe e guximshme. Ujku (Canis lupus) është kafsha më e madhe e llojit të qenve në Evropë, në Azi dhe në Amerikën Veriore. Si çdo përfaqësues i kësaj familjeje, ujku nxiton dhe mban vrapin për një kohë të gjatë.

8. Papagalli është një zog shtëpie shumë popullor dhe me një larmi llojesh u ofrohet blerësve: secili lloj ka pupla, madhësi, jetëgjatësi dhe temperament të ndryshëm.

9. Zvarranikët të cilët i gjejmë në majat e maleve

Vlerësimi i projektit

User Rating: 5 ( 1 votes)

Shihni dhe

Roli i hidrografisë – Projekt në Gjeografi

 Roli i hidrografisë Hidrografia Pozita gjeografike në brigjet e detit Adriatik dhe të detit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)