fbpx
E Fundit

Ese dhe Detyra

Ofelia e Shekspirit dhe Ofelia e Rembosë – Letërsi

`Krahasim i pergjithshem midis Ofelise se Sheksipirt dhe Ofelise se Rembose` Tragjedia ne shumicen e rasteve ecen dore per dore me bukurine. Keshtu ndodh edhe me Ofeline, nje bukuri e cila perfundon ne menyre tragjike. Ofelia e Hamletit eshte nje vajze e re, e bukur dhe naive. Shekspiri nuk ia nxorri ne pah karakterin e saj te plote, e la …

Lexo më shumë »

Oksigjeni – Ese në Kimi

Ese mbi oksigjenin (O2). Per kryerjen e kesaj ese-je isha ne dileme mes zgjedhjes se oksigjenit, radiumit apo hekurit. Perse keto elemente? Fjala oksigjen eshte fjala analoge e fjales “jete”. Pa oksigjenin nuk do te kishte gje te gjalle prandaj dhe un e kam zgjedhur kete ese kushtuar oksigjenit. Do te zgjidhja radiumin pasi me te jane marre 2 kimiste …

Lexo më shumë »

Katalizatorët – Ese Shpjeguese në Kimi

Ese Shpjeguese “Katalizatoret” Per te nisur kete ese, si fillim duhet te shpjegojme konceptin e katalizatorit. Pra, cfare eshte katalizatori? Sipas perkufizimit ne liber, katalizatori eshte nje substance e cila ul energjine e aktivizimit, rrit shpejtesine e reaksionit dhe, ne fund, si nga perberja kimike, ashtu dhe nga ana sasiore, del e pandryshuar. Katalizatoret ndahen ne dy grupe te medha: …

Lexo më shumë »

Të rinjtë e sotëm dhe studimi – Ese në Letërsi

Ese argumentuese “Të rinjtë e sotëm dhe studimi” Shpesh dëgjohet të thuhet se të rinjtë e sotëm, të mësuar me një jetë të lehtë e të rehatshme, janë pak të nxitur ndaj studimit dhe në përgjithësi ndaj punës. A është e bazuar, sipas teje, kjo akuzë? Thuhet se, pjesa më e bukur e mbjelljes së një bime është tek sheh …

Lexo më shumë »

Njeriu dhe kërkesat e tij për identitet – Ese në Letërsi

Njeriu dhe kërkesat e tij për identitet

Ese argumentuese “Njeriu dhe kërkesat e tij për identitet” “Jeta nuk eshte per te gjetur veteveten, por per ta krijuar ate.” Njeriu lind, rritet dhe vdes. Kjo eshte rrjedha kronologjike e jetesore, por jo vete jeta. Krijimi dhe formesimi i vetvetes, zbulimi dhe zhvillimi i asaj qe te ben unik, gjetja e te ashtuquajturit ‘identitet’. Por c’eshte ne vetvete identiteti? …

Lexo më shumë »

Luftoj për jetën – Ese për HIV/AIDS në Letërsi

“LUFTOJ PER JETEN” Dua ta filloj kete ese duke treguar se cfare eshte virusi HIV dhe semundja e SIDES shkurtimisht. Virusi HIV eshte “Human Immuno-deficiency Virus” ose thene thjeshte eshte nje virus I cili shkaterron sistemin imunitar. Por SIDA cfare eshte? AIDS ose shqip SIDA eshte gjendja qe pason, kur trupi qe eshte I infektuar me virusin HIV, kalon nga …

Lexo më shumë »

Përshtypjet e para – Ese argumentuese

pershtypjet e para 12vite

Thone se eshte e veshtire t’i ndryshosh pershtypjet e para. A jeni dakort me kete pohim? Argumentoni mendimin duke perdorur shembuj dhe arsye specifike per te mbeshtetur pergjigjen tuaj. Përshtypjet e para – Ese argumentuese Dua ta nis kete pune me shkrim me nje thenie te nje shkrimtari modest afrikan te viteve te fundit. Mendimi i tij per pershtypjen e …

Lexo më shumë »

Ask what you can do for your country – Ese ne Anglisht

Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.   ‘I don’t want to live in this country anymore. I have nothing to do here. This place is drowning. There are no opportunities for me to express myself. There are no activities that match my interests.’ I hear this complains every single day. I hear those at my …

Lexo më shumë »

Fotosinteza si proces endotermik – Ese Argumentuese ne Kimi

Ese argumentuese TEMA: Fotosinteza si proces endotermik. Ne hyrje te kesaj eseje duhet te shpjegojme me fjale te thjeshta se cfare eshte fotosinteza dhe cfare eshte nje proces endotermik e vetem me pas mund te hyjme ne zhvillimin e kesaj teme duke e argumentuar ate. Sipas perkufizimit kimik themi se fjala endotermik eshte pershkruan nje proces apo nje reaksion ne te cilin sistemi thith energji nga mjedisi ne formen e nxehtesise.  Perseri sipas perkufizimit kimik themi dhe se fotosinteza eshte procesi qe ndodh tek bimet dhe organizma te tjere …

Lexo më shumë »
12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)