fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Semundjet e kockave dhe muskujve – Biologji

Semundjet e kockave dhe muskujve shqetesojne nje numer te madh njerezish. Ne kete projekt trajtohen keto semundje perciptazi, thjesht duke dhene me shume informacion. Semundje mbi te cilat mund te kerkoni me shume ne Google dhe Wikipedia. Nxenesi ka perkthyer materialin pikerisht nga keto faqe interneti. Ky projekt mund te perdoret ne lenden e biologjise dhe jo vetem. Disa shembuj nga projekti i mesiperm:

Disa nga semundjet e kockave dhe muskujve jane:

Artriti psoriatik
Artriti reumatoid
Lupusi eritematoz sistemik
Miastenia grave
Osteoartriti
Podagra
Pseudopodagra
Sëmundja e përzier e indit lidhor
Sëmundjet joinflamatore të muskujve
Sëmundjet joneoplastike të kockave
Sindromi Behçet
Sindromi Reiter
Sindromi Sjøgren
Skleroderma
Spondiliti ankilozant
Tumoret e kockav​e

Osteoporoza dhe llojet e saj:

Rritj​a e shkatërrimit pakëson sasinë e mineralit dhe kjo sjell thyerjen e kockës. Gjendja ku sasia e mineralit pakësohet shumë quhet Osteoporoz. Kjo është sëmundja më e shpeshtë metabolike e kockave ku mikroarkitekturae tyre dhe masa e kockës janë zvogëluar.​

Shihet më shpesh tek gratë. Një nga faktorët që e mbron kockën prej qelizave shkatërruese është estrogjeni i cili prodhohet nga vezoret. Funksioni i vezoreve tek gratë rrreth 45 vjeç vjen duke u pakësuar deri në humbjen e menstruacioneve. Kjo periudhë quhet menopauza. Estrogjeni ulet dhe qelizat shkatërruese rrisin punën e tyre.​

​ Shihet tek moshat e mëdha. Thamë se sidomos pas moshës 45 vjeç dominonte shkatërrimi i kockave i cili pas moshës 70 vjeç theksohet akoma dhe më shumë sa që me një rënie edhe nga një lartësi tepër e vogël mund të shkaktojë thyerje të kockës.​

​ Ky lloj ka lidhje me përdorimin e kortizonit tek personi. Si p.sh tek pacientët që për shkak të azmës, allergjisë, sëmundjeve reumatizmale përdorin kortizon për një kohë të gjatë​.

Ky projekt mund te shkarkohet direkt nga faqja (tek funksionet ne pjesen e poshtme te projektit) ne menyre qe te gjithe perdoruesit te kene mundesi ta perdorin per qellimet e tyre.

Review Overview

Përpunimi i projektit:

User Rating: 3.36 ( 8 votes)

Shihni dhe

12. Fotosinteza dhe fotosistemet | Biologjia për Maturën Shtetërore

12. Fotosinteza dhe fotosistemet | Biologjia për Maturën Shtetërore

Ky është një material shpjegues dhe ilustrues rreth temës:  “Fotosinteza dhe fotosistemet”. ➯Kliko këtu për …

One comment

  1. Vërtet që ky artikull më ndihmoi me detyrat e shtëpisë të biolofjisë! Faleminderit! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)