fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Romeo dhe Zhulieta – Shekspiri, Analiza e Vepres!

Romeo dhe Zhulieta, Analize e plote e vepres se Shekspirit.Kjo veper i perket Periudhes se rinise te Shekspirit. Ajo eshte nje nga tragjedite me popullore te Shekspirit.

Temën e dashurisë Shekspiri e ka trajtuar në shumë vepra të tij, që nga sonetet, poemat dhe tragjeditë, por në asnjërën prej tyre kjo temë nuk është trajtuar si diçka në vetvete dhe e papërzier me probleme të tjera, siç është bërë kjo në “Romeo dhe Zhulietën”. Për herë të parë në një tekst dramatik paraqiten personazhe plotësisht të individualizuara dhe të gjalla, në zhvillim shpirtëror fizik. Kjo është një dramë me një përmbajtje të theksuar lirike.

Skenat kur dialogojnë dy të dashuruaritjanë shprehje të fuqishme dashurie, me pasazhe të mrekullueshme lirike, të cilat e bëjnë Romeon e Zhulietën të thuhet se është himni më i madh kushtuar dashurisë rinore. Vdekjen e tyre në fund të tragjedisë është një kambanë e zishme kundër botës së mykur mesjetare dhe alarm për mbrojtjen e dashurisë, si forcë jetëdhënëse.

Subjekti i tragjedise “Romeo dhe Zhulieta”:

Ngjarja ndodh ne Verona dhe ka si sfond hasmerine mes dy familjeve te medha te qytetit, Montageve dhe Kapuleteve. Ne nje ballo me maska, organizuar nga Kapuletet, Romeoja do te bjere ne dashuri me shikim te pare me vajzen e Kapuleteve, Zhulieten; edhe ajo do tia kthje dashurine po me ate pasion te flakte. Shenjat paralajmeruese per ate qe do te ndodhe me vone dalin qe ne hyrje te tragjedise. Qe nga dita kur te dy te rinjte kurorezohen ne fshehtesi e deri ne fund, i ndjek fati i mbrapshte, qe nis me vdekjen e Tibaltit, vazhdon me fejesen e padeshiruar te Zhulietes, Romeoja nuk arrin te marre vesh lajmin se Zhulieta ka pire ilacin e gjumit dhe arrin prane varrit te saj pak kohe perpara se te arrije frati, qe ti tregonte te verteten. Nderkaq, kur Zhulietes i del ilaci qe ka pire, sheh prane trupit te saj Romeon e vdekur. Per te jeta ska me kuptim dhe vendos te vdese me kamen e Romeos. Varrimi i tyre nga Kapuletet dhe Montaget shenon dhe fundin e tragjedise.

Struktura e tragjedise “Romeo dhe Zhulieta”:

Tragjedia eshte e ndertuar ne 5 akte. Ne dy aktet e para situata eshte ne forme komedie. Pika e ktheses qe shenon fillimin e tragjedise, lidhet me vrasjen e Markutit. Ketu rinis hasmeria, thirrjet per hakmarrje dhe gjak; ketu ze fill fataliteti i dy te dashuruarve, i cili con pashmanshmerisht drejt fundit te tragjedise. Kontrasti i dy akteve te para me tre te fundit, kalimi i tonit gazmor ne ate tragjik, tregon edhe forcen mjeshterore te stilit shekspirian.

Zhvillimi i ngjarjeve:

Ne tragjedi ngjarjet zhvillohen me nje shpejtesi te habitshme. Nuk ka parapergatitje per ngjarjen e re: ajo thjeshte ndodh me nej dinamike qe e mban gjalle kureshtjen e lexuesit. Ka plto skena me situata te ndryshme dhe incidente ne pmaje te pabesueshme, por pena mjeshterore e Shekspirit ben qe ato te duekn normale, ashtu si ne jete, kur fati i disa nejrezve eshte i prire drejt fatalitetit.

Dialogu dhe monologu:

Karakteristikat e personazheve dalin gjate dialogve dhe monologve te tragjedise. Gjuha e tyre eshte e pasur me ndertime poetike – gjuhesore te mrekullueshme, te ngritura mbi kontrastin e fuqishem:

Pa dale! C’drite fleks n’ ate dritare? Ajo esht lindja, diell esht Zhulieta!

O diell ckrep dhe henen e venit, Sepse ajo esht verdhur nga zilja qe ti, E bij e saj je me e bukur…

Tragjedia e pasionit:

Kryepersonazhet e Shekspirit perjetojne nje dashuri aq pasionante, sa ajo u kundervihet disa normave te patolerueshme nga epoka:

  • morale ; dashuria perkunder vullnetit te prinderve konsiderohej imoralitet
  • shoqerore; dy familjet jane ne hasmeri me njera-tjetren
  • fetare ; martesa e fshehte dhe vetevrasja quheshin mekate te pafalshme

Mesazhi:

Njerezit e te gjitha koheve pas Shekspirit shohin dashurine e Romeos dhe te Zhulietes ate dashuri qe do te kishin dashur te ishte e tyre, cka I mallengjen me shume se cdo gje tjeter. Dashuria nepermjet Romeos dhe Zhulietes eshte bere nje simbol me vlere universale.

Kjo vepër per 12 vitet e fundit ka rënë në tezën e Maturës Shtetërore këto vite:

Për të parë Listën e Veprave të Maturës Shtetërore 2018 së bashku me Analizat, kliko këtu.
Për të parë Provimet e Letërsisë ndër vite, kliko këtu.

Review Overview

Analiza e Vepres:

User Rating: 3.69 ( 66 votes)

Shihni dhe

3. Valenca, Potenciali i jonizimit, Afria për elektronin dhe Elektronegativiteti – Teori, Formula dhe Ushtrime të Zgjidhura | Fizika për Maturën Shtetërore

Valenca Valencë quajmë aftësinë e një atomi për të formuar lidhje kimike me atomet e …

6 comments

  1. Shumë shumë analizë e mirë, më ka shpëtuar për ta kuptuar më lehtë veprën legjendare!

  2. Mua më plqeu jasht mase ky tregim i adhuroj tregimet me dashuri

  3. Romeo dhe gjuljeta

  4. Shkurta adhuroje Zotin
    jo romeon dhe zhulieten se kur del para zotit ata nuk mundene te shpetu nga zjarri i xhenemit thuaj me mir e peqej romeon dhe zhulieten se qashtu kwq te gjon se veq ni Zot eshte dhe nuk ka zot tjeter veq Allahut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)