fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Tretesirat Intravenoze – Kimi

Shembull mbi projektin e mesiperm per Tretesirat Intravenoze:

Tretesirat intravenoze:

Tipet e tretesirave intevenoze jane:​

 • KRISTALOIDET – jane te afta te kalojne nepermjet nje membrane gjysme-te depertueshme.​
 • tretesira izotonike​
 • tretesira hipotonike​
 • tretesira hipertonike​
 • KOLOIDE – tretesira te cilat nuk shperbehen dhe rritin presionin koloid osmotik intravaskular (brenda eneve te gjakut)
 • Kur mjedisi jashtëqelizor ka përqëndrim më të vogël se ai brendaqelizor, tretësira quhet hipotonike,dhe do të kemi shpërhapjen e ujit nga jashtë brenda. Qeliza fryhet dhe çahet. Dukuria quhet citolizë.
 • Kur mjedisi jashtëqelizor ka përqëndrim më të madh se ai brendaqelizor, tretësira quhet hipertonike dhe uji shpërhapet nga brenda→jashtë qelizës.Qeliza mblidhet dhe zvogëlon vëllimin pasi humbet sasira të mëdha uji. Dukuria quhet plazmolizë.
 • Kur mjedisi jashtëqelizor ka përqëndrim të njëjtë me atë brendaqelizor tretësira quhet izotonike. Në këtë rast sasia dhe shpejtësia e hyrjes dhe daljes së molekulave të ujit nga jashtë↔ brenda është e barabartë​

Rendesia e elektroliteve:

 • Te gjitha format e jetes kerkojne nje balance midis elektroliteve delikate dhe komplekse si ne mjedisin brenda qelizave dhe ne ate jashte tyre. Ne vecanti, mirembajtja e vlerave osmotike precize te elektroliteve eshte e rendesishme.​
 • Vlera te tilla ndikojne dhe rregullojne hidratimin e trupit si dhe pH ne gjak dhe jane kritike per funksionin e nervave dhe muskujve (pra sistemi nervor dhe muskulor). ​
 • Balanca e elektroliteve mirembahet ne menyre orale (pra duke marre ilace te thjeshta me recete mjekesore) ose ne emergjenca merret ne forma intravenoze (me anen e venave), me anen e substancave “elektrolite-mbajtese” te cilat rregullohen me anen e hormoneve (si hormonet paratiroide, antidiuretike ejt)dhe me anen e veshkave te cilat nxjerrin jashte nivelet e teperta.​
 • Shqetesime serioze elektrolitesh si dehidratimi dhe mbi dehidratimi, mund te sjellin komplikime kardiake dhe neurologjike dhe, vetem neqoftese zgjidhen shpejt, ato rezultojne ne urgjence mjekesore.​
 • Elektrolitet gjenden ne lengjet e frutave, lengun e arres se kokosit, pijet sportive, qumesht dhe ne shume fruta dhe perime (te ngurta apo ne forme te lenget) si per shembull patatet, avokadot etj.​

Funksionet e lengjeve te trupit:

1. Te transportojne lendet ushqyese tek qelizat dhe te largojne mbetjet prej tyre​

2. Te ruajne vellimin e gjakut​

3. Te rregullojne temperaturen e trupit​

4. Sherbejne si mjedis i lengshem per metabolizmin qelizor​

5. Asistojne ne tretjen e ushqimeve nepermjet hidrolizes​

6. Sherbejne si tretes per lendet te cilat jane te nevojshme per funksionimin e qelizave​

7. Sherbejne si mjedis per eleminimin e “produkteve mbetje” nga organizmi​

(perpunuar nga materialet e marra nga Google dhe Wikipedia)

Review Overview

Perpunimi i Projektit:

User Rating: 4.63 ( 16 votes)

Shihni dhe

24. Eteret – Teori, Formula dhe Ushtrime të Zgjidhura | Kimia për Maturën Shtetërore

Eteret Eteret përmbajnë C, H, O. Janë izomerë strukturorë me alkoolet. Formula e përgjithshme e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)