fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Teknikat e pastrimit të ujit – Kimi

Ne kete projekt do te gjeni disa teknika te pastrimit te ujit te ilustruara me foto, te cilat mund te behen ne kushte shtepie. Ja disa prej tyre:

 

1.Metoda e Vlimit 

Mjetet e nevojshme: 

 • Nje kontenier uji 
 • Ngrohes (me gaz, me dru, etj) 
 • Ngrohesi duhet te jete ne temp te larte 

Procesi: 

 • Uji vendoset ne kontenier dhe mbulohet derisa te vloje. 
 • Uji duhet lene te vloje per 10 minuta. 
 • Kur ftohet eshte ne gjendje te perdoret. 

Avantazhet: 

 • Metode e thjeshte dhe eficiente e pastrimit te ujit. 
 • Vret shume bakterie te cilat ndodhen ne uje 
 • Perdoren mjete rrethanore 

Disavantazhet: 

 • Nuk eshte e leverdiseshme per shkak te harxhimit qe mund te kemi nga ngrohesi 
 • Nuk e heq dheun nga uji I turbullt 
 • Nuk do te heqe lendet e ngurta qe permban uji. 

 

 

 2. Metoda e ekspozimit ne diell  

Mjetet e nevojshme: 

 • Nje shishe platike te paster (jo prej qelqi pasi ajo nuk I lejon te hyjne mire rrezet e diellit)  
 • Drita e diellit 

Procesi: 

 • Mbushet shishja me ¾ me uje, ¼ lihet bosh. 
 • Vendosini tapen dhe tundeni shishen per 20 sekonda. 
 • Shishja duhet te rrije ne diell per nje dite, ose dy nese qielli eshte me re. 
 • Ne dite me shi, lyejni nej ane te shishes me ngjyre te zeze, pasi kjo gje do te rrise temperaturen me shpejte

Avantazhet:  

 • Zhduk bakteriet dhe patogjenet e rrezikshem. 
 • E thjeshte dhe pa harxhime. 
 • Nese perdoret mire, uji eshte po aq i paster sa uji I zjere. 
 • Nuk do te ndryshoje shijen e ujit. 

Disavantazhet:  

 • Nuk do te largoje dherat nga uji I ndotur. 
 • Do nje kohe te gjate. 

 

 

3. Metoda e pastrimit me klor 

Mjetet e nevojshme:  

 • Acid, ose zbardhues shtepie. 
 • Ene me uje 
 • Uje I paster 

Procesi: 

 • Zjejme ujin per 5 minuta 
 • Hedhim klorin te uji. 
 • E trazojme me ane te nje shkopi.  
 • E lem per 30 minuta 

Avantazhet: 

 • E thjeshte per tu perdorur si pastrim kimik I ujit 
 • Efektiv ne lidhje me vrasjen e bakterieve dhe viruseve 
 • Nuk kushton 

Disavantazhet: 

 • Nuk I vret te gjithe parazitet 
 • Komponentet kompleks mudn te formohen me kalimin e kohes me materialet organike, te cilat mund te jene te rrezikshme per shendetin. 
 • Eshte e metod e mire per te perdorur ujin per nje kohe te shkurter duke e ruajtur ne nje ene plastike ne ambient te fresket dhe te erret.
Vlerësimi i projektit

User Rating: 5 ( 1 votes)

Shihni dhe

24. Eteret – Teori, Formula dhe Ushtrime të Zgjidhura | Kimia për Maturën Shtetërore

Eteret Eteret përmbajnë C, H, O. Janë izomerë strukturorë me alkoolet. Formula e përgjithshme e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)