fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Pashalleqet – Histori

Shembuj mbi projektin “Pashalleqet”:

gjysmën e dytë shek. XVIII tokat shqiptare pati një zhvillim madh ekonomik e kulturor krahasim me shekujt pararendës, u rrit prodhimi bujqësor e blegtoral për treg, dhe lidhur me këtë, qytetet shqiptare njohën një zhvillim mjaft  shpejtë. Ato u bënë tregje rëndësishme radhë parë për artikujt e bujqësisë e mënyrë kufizuar për prodhimet e esnafeve vendase. Sfera e veprimtarisë këtyre qyteteve u shtri përtej tokave shqiptare, duke zhvilluar një tregti mjaft gjallë tranzite midis viseve perëndimore e qendrore Gadishullit Ballkanik dhe Evropës.

Veshtrim i pergjithshem i periudhes

Lidhjet u krijuan çuan forcimin e dy tregjeve me rëndësi ndërkrahinore patën si bosht dy qytetet kryesore, Shkodrën dhe Janinën. Formimi i këtyre tregjeve ishte një hap i rëndësishëm përpara drejt bashkimit ekonomik vendit. Këtu filloi vepronte një shtresë e re shoqërore po zhvillohej qytete, borgjezia tregtare shqiptare.  interesuar fillim për mos ndarë me osmanët pushtetin ekonomik vendit, ku kishin zotërimet e veta, oxhaqet shqiptare u drejtuan fund edhe kundër pushtetit qendror dhe përpjekjeve tij për mbajtur ende këmbë sistemin e vjetër feudal ushtarak timareve dhe për ushtruar, nëpërmjet funksionarëve dërguar nga qendra, pushtetin e vet tokat shqiptareKëta kishin nevojë për krijimin e një pushteti fortë vend, ishte gjendje t’i vinte fre anarkisë, gjë s’e bënte pushteti qendror osman, dhe për krijimin e uniteteve politike mëdha se sanxhakët, tek cilët shihnin jo vetëm një zgjerim tregut brendshëm, por edhe një përpjekje për shkëputur trevat shqiptare, Veriut e Jugut nga kontrolli i administratës osmane. këta faktorë i kishte rrënjët formimi e fuqizimi i pashallëqeve shqiptare gjysmë pavarura Shkodrës e Janinës gjysmën e dytë shek. XVIII dhe fillim shek. XIX.

(ky projekt eshte punuar nga materialet e marra nga Google dhe Wikipedia)

Review Overview

Pashalleqet:

User Rating: 4.39 ( 7 votes)

Shihni dhe

Humanizmi dhe Rilindja Evropiane – Projekt në Histori

 Humanizmi dhe Rilindja Evropiane Humanizmi Humanizmi (lat. humanitas – njerëzia) është një filozofi etike dhe një botëkuptim, që drejtohet nga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)