fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Levizjet Studentore – Histori

Shembuj nga projekti mbi Levizjet Studentore:

Levizjet studentore te vitit 1968 ne Europe:

Studentë të universitetit të 1968 përqafuan politikën e re të majtë. Prirjet e tyre socialiste dhe mosbesimi në autoritetin e kohës çoi në shumë prej konflikteve të 1968. Ngjarjet dramatike të vitit treguan edhe popullaritetin dhe kufizimet e reja ideologjike të majta. Protestat janë mbajtur në Beograd, Hungari, Poloni, Gjermani, por edhe Itali, Spanjë, Cekosllovaki e vende të tjera. Protestat që shpërthyen gjatë gjithë 1968 përfshinë një numër të madh të studentëve. Në mbarë botën, kampuset u bënë bazat e betejës për ndryshim social. Ndërkohë kundërshtimi i Luftës së Vietnamit dominonte në protesta, ata gjithashtu protestuan për liritë civile, kundër racizmit, për feminizmin, dhe në fillimet e lëvizjes ekologjike mund të gjurmohen në protestat kundër armëve biologjike dhe bërthamore gjatë këtij vit. .Televizioni aq me ndikim në formimin e identitetit politik të këtij brezi u bë mjet i zgjedhur për revolucionarët. Ata luftuan betejat e tyre jo vetëm në universitete, por edhe në ekranin e televizionit nga ballafaqohet me mbulimin nga media.

Studentët në Universitetin e Madridit i nisën protestat e tyrë duke dalë hapur kundër regjimit të diktatorit Franko. Protestat e tyre u shtypën me dhunë nga forcat e policisë e të ushtrisë. Për këtë arsye revolta u bë më e madhe kur me studentët u bashkuan edhe përfaqësues të sindikateve të punëtorëve. Gjendja u ashpërsua edhe më shumë e Franko u detyrua të bënte disa lëshime.† Në atë që u bë e njohur si Pranvera e Pragës, e para e Çekosllovakisë sekretari Alexander Dubček filloi një periudhë reformash, e cila i dha rrugën për të protestuar të drejta të plota civile, vetëm duke i dhënë fund kur Bashkimi Sovjetik pushtoi vendin në gusht.† Më 1 mars, një përplasje të njohur si beteja e Valle Giulia u zhvillua në mes të nxënësve dhe policisë në fakultetin e arkitekturës në Universitetin Sapienza të Romës.

Demonstratat e studentëve në Universitetin e Varshavës shpërthyen në mars 1968 kur qeveria ndaloi realizimin e një dramë nga Adam Mickieëicz (Dziady, shkruar në 1824) në Teatrin polak në Varshavë, me arsyetimin se ajo përmbante “referenca anti-sovjetike “. Më 8 mars, 1968 kriza politike në Poloni filloi me studentët e Universitetit të Varshavës të cilët marshuan për të drejtat e studentëve dhe u rrahën nga policia. Ditën tjetër mbi dy mijë studentë marshuan në shenjë proteste të përfshirjes së policisë në kampus dhe arrestuan përsëri. Më 11 mars, masa të publikut të gjerë u bashkuan me protestën në konfrontime të dhunshme me nxënësve dhe policisë në rrugë. Qeveria filloi një fushatë propagandistike kundër protestuesve, etiketimin e tyre Zionists. Njëzet ditët e protestës përfunduan kur shteti i mbylli të gjitha universitetet dhe u arrestuan më shumë se një mijë studentë.Shumica e hebrenjve polake u larguan nga vendi për të shmangur persekutimin nga qeveria.

(ky projekt eshte punuar nga materialet e marra nga Google dhe Wikipedia)

Review Overview

Levizjet Studentore:

User Rating: 4.95 ( 2 votes)

Shihni dhe

Humanizmi dhe Rilindja Evropiane – Projekt në Histori

 Humanizmi dhe Rilindja Evropiane Humanizmi Humanizmi (lat. humanitas – njerëzia) është një filozofi etike dhe një botëkuptim, që drejtohet nga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)