fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Bashkimi Evropian – Histori

Shembull nga projekti “Bashkimi Evropian”:

Bashkimi Evropian (shkurtesa shqip : BE, zyrtarisht: EU) është një bashkësi e disa shteteve Europiane e themeluar me qëllim lirisë qarkullimit mallrave

 • fillim themelimit përbëhej nga një numër i vogël shtetesh
 • Me rënien e Bashkimit Sovjetik, u paraqitja e kërkesave për anëtarsim nga shtete ish-komuniste
 • Edhe pse si organizatë gjithë-Europiane është Këshilli i Sigurimit Europës, nga shumë vende botës edhe BE njihet si organizatë gjithë Europiane.
 • Guri i themelit për krijimin e Bashkimit Evropian u vendos nga Ministri i Jashtem Francez, Robert Schuman, deklaratën e tij  9 majit  vitit 1950, cilën ai parashtroi idenë e përpunuar parë me Jean Monnet për bashkimin e industrive europiane qymyrit dhe çelikut
 • Sipas tij, kjo do përbënte një nismë historike për ndërtimin e një “Europe organizuar dhe vitale”, pa cilën paqja botë do ishte e pamundur
 • Plani Schuman u realitet me nënshkrimin Paris Traktatit Themelues Komunitetit Europian Qymyrit dhe Çelikut  18 prill  vitit 1951
 • nënshkrimin e traktatit merrnin pjesëGjermania, Franca, Belgjika, Italia, Holanda dhe Luksemburgu. 
 • Një tjeter zhvillim i rëndësishëm erdhi disa vjet vonë me Traktatet e Romës,  25 marsit  vitit 1957, cilat krijuan Komunitetin Ekonomik Europian dhe Komunitetin Evropian te Energjise Atomike. (EUROATOM).
 • Këto komunitete filluan nga puna me hyrjen fuqi traktateve  1 janar  vitit 1958
 • Krijimi i Bashkimit Evropian me Traktatin e Mastrihit shënoi një hap te mëtejshëm rrugën e bashkimit politik Europës. Megjithëse ky traktat u nënshkrua  7 shkurt  vitit 1992, një numër pengesash gjatë proçesit ratifikimit beri te hynte ne fuqi  1 nentor  vitit 1993
 • Traktati përbën hapin e parë rrugën drejt krijimit një sistemi kushtetues Europian, cilin do përfshihen edhe vetë komunitetet.
 • Bashkimi Europian mori një zhvillim mëtejshëm me Traktatin e Amsterdamit i cili u nënshkrua me   1 tetor  vitit 1997 dhe hyri fuqi  1 maj  vitit 1999 pas ratifikimit nga gjitha shtetet anëtare​..

(Perpunuar nga materialet ne Google dhe Wikipedia)

Review Overview

Bashkimi Evropian

User Rating: 4.74 ( 5 votes)

Shihni dhe

Humanizmi dhe Rilindja Evropiane – Projekt në Histori

 Humanizmi dhe Rilindja Evropiane Humanizmi Humanizmi (lat. humanitas – njerëzia) është një filozofi etike dhe një botëkuptim, që drejtohet nga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)