fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Benito Musolini – Histori

Benito Musolini – Shembull nga projekti i mesiperm:

Benito Musolini u bë kryeministri i Italisë fashiste. Lindi në vitin 1883, në Dovia të Predappios pranë Forlìt në Regionin Emilia-Romagna. Pasi u zgjodh kryetar i Partisë Fashiste të Italisë në vitin 1922, ai arriti deri në postin e kryeministrit. Musolini u fut ne aleancë me Hitlerin dhe të dy kanë qenë nga diktatorët më të egër që ka njohur njerëzimi modern. Me humbjen përballë aleatëve më 28 prill 1945, Musolini vritet nga forcat partizane italiane.

Duçe rrjedh nga fjala latine “Dux” që përkthehet udhëheqës. Me këtë term bashkëthemeluesit e Partisë Fashiste Italiane,  shtypi dhe propaganda e regjimit i drejtoheshin Musolinit. Nën modelin e Duçës u krijuan nga ana e diktatorëve të tjerë tituj të ngjashëm, Adolf Hitleri ishte Führer, Francisco Franco ishte Caudillo ndersa Ion Antonesco ishte Conducator.

Musolini ishte eksponent i partisë socialiste italiane dhe drejtor i gazetës qytetare socialiste Avanti (sq.: Përpara) që nga 1912. Në vitin 1914 ndryshoi tërësisht opinionin politik duke u deklaruar në favor të ndërhyrjes së luftës në Libi. Duke u gjetur në kontrast me linjën e partisë së tij dha dorëheqje nga drejtimi i Avanti-t! dhe themeloi “Il popolo d’italia”. Menjëherë pas luftës themeloi I FASCI ITALIANI I COMBATIMENTO 1919, pastaj u bë pjesëmarrës në partine nacionale fashiste në vitin 1921 dhe u prezantua në vend me një program politik nacionalist, autoritar dhe radikal që në vazhdim përmblodhi dhe element të fort anti socialist që e ndihmuan nga mbështetja e një borgjezie të vogël dhe shtresave industriale dhe agrare. Në kontestin e paqëndrueshmërisë së fortë politike dhe socialiste ardhura në luftë vendosi në marrjen e fuqisë. Duke forcuar dorën e institucioneve, Musolini arriti të mbante fuqinë që të ndërtonte qeverinë dhe instaloi diktaturën në janar të vitit 1925,duke zgjedhur me forcë situatën delikate e krijuar nga vrasja eGiacomo Matteottit.

Vdekja e Duçes ka ndodhur në rrethana ende të paqartësuara plotësisht. Nuk ka qartësi në fakt rreth metodave të ekzekutimit të Mussolinit dhe dashnores së tij në 28 prill të 1945, pranë Giulino Mezzegra, rreth 20 km në jug të Dongos, fakti vazhdon të ushqejë polemika dhe spekulime ende dhe sot. Historianë dhe juristë ende debatojnë, përveç faktit se ka qenë një ekzekutim me vdekje i imponuar nga CLNAI apo një akt i thjeshtë impulsiv.”Nuk ka dyshim se duke gjykuar nga deklaratat e tij publike të bëra tre vitet ’20-’30, Churchill ishte një tifoz i Mussolinit. “Dhe Roosevelti gjithashtu”, shkruante Milza, duke analizuar se kryeministri në kohën e luftës mund të kenë kërkuar për të vrarë Mussolinin për të marrë në posedim letrat e veçanta, në të cilën ai shprehte admirimin e tij për homologun e tij italian para shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore. Ekzistenca e korrespondencave ishte mohuar prej kohësh nga të dy palët si nga italianët dhe nga ana angleze.

Fillimisht, edhe historiani Renzo De Felice ishte skeptik, por pastaj bëri një hulumtim të veçantë që do ta nxiste atë për të folur për “konspiracionin e heshtjes” dhe për të sugjeruar se jo vetëm ekzistenca e korrespondencës ishte e njohur para luftës, por dhe se letrat ishin kërkuar qëllimisht, ishin gjetur dhe shkatërruar, por bashkë me ato u shkatërruan dhe materiale të tjera të mbajtura nga Mussolini, për shembull vrasja e Matteotti, dhe ngjarjet e tjera të së majtës italiane.”Churchill një herë gjithashtu tha se “fashizmi i ka dhënë një shërbim gjithë botës…. Sikur unë të isha italian, unë jam i sigurt se unë do të isha me të – vazhdon Milza – por kjo ishte e kuptueshme në vitin 1927, atëherë fakti që të ishe fashist nuk do të thoshte ishe një mik i Hitlerit apo bashkëpunëtor i tij në gjenocid. Por kur jeni kreu i shtetit dhe konsideroheni si një hero i luftës nga populli britanik, nuk dëshironi që gjithçka të dalë në dritë”. Zyrtarisht, Mussolini dhe dashnorja e tij Klara Petaçi, u rrëmbyen nga partizanët komunist pranë Dongos në liqenin Como ndërsa përpiqeshin të iknin në Zvicër. Pavarësisht maskimit si oficer gjerman Duçja ishte njohur së bashku me Petaçin. Trupat e tyre u dërguan në Milano dhe u ekspozuan në Piazzale Loreto. Milza në librin e saj vë në dukje se Churchill, tashmë një qytetar privat, do të merrte pjesë në udhëtimet e fshehta të pasluftës me një emër të rrem vetëm pak kilometra nga ku Mussolini u arrestua. “Ndoshta ai shkoi atje vetëm për të pikturuar. Është ende e besueshme, megjithatë, se kishte arsye të tjera: është e ditur se një numër i madh shkrimesh u hodhën në liqen me dokumentet e luftës”, shton Milza.

Një studim i disa gazetarëve, duke përfshirë Peter Tomkins, një ish-agjent sekret i SHBA-së në Milano gjatë luftës, kanë formuluar hipotezën se Mussolini u vra nga agjentët britanikë të fshehtë të interesuar për posedimin e korrespondencës së famshme. Hetimi tregon dëshminë e Gjon Bruno Lonati, në atë kohë partizan i brigadës komuniste “Garibaldi” në Milano, i cili thotë se ishte, së bashku me një agjent italiano-anglez, me emrin John, autori i vrasjes së Mussolinit dhe Claretta Petaçi. Lonati, në mesin e disa aktorëve të kësaj çështjeje ende të gjallë, mbështet akoma ekzistenca e një fotoje që dëshmon historinë e tij, tani e sekretuar me raportin e misionit dhe e ruajtur në Milano se ndonëse kanë kaluar 50 vjet nën sekretin ushtarak, nuk pranohet të bëhet publike…

(Ndihmuar nga materialet ne Google dhe Wikipedia)

Review Overview

Perpunimi i Projektit:

User Rating: 4.48 ( 3 votes)

Shihni dhe

Humanizmi dhe Rilindja Evropiane – Projekt në Histori

 Humanizmi dhe Rilindja Evropiane Humanizmi Humanizmi (lat. humanitas – njerëzia) është një filozofi etike dhe një botëkuptim, që drejtohet nga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)