fbpx
E Fundit

Tag Archives: veper

Populli – Këngë të epikës legjendare Shqiptare, Analize e plotë!

Eposi i Kreshnikëve Epos legjendar i perbërë nga kenge të ndryshme epike, ku kengët kryesisht shoqërohen me lahutë.Në qëndër qëndrojnë dy vëllezürit: Muji dhe Halili. Ngjarjet zhvillohen ne periudhen para dhe pas-osmane. Territoret e përmendura perfshijne krahinat verilindore, si Malësinë e Madhe, Dukagjinin, Nikaj-Merturin, Malesinë e Gjakovës, etj   Motivet: Rezistenca për ruajtjen e trojeve, bjeshkëve, kullotave, shtepive, nderit e …

Lexo më shumë »

Ismail Kadare – Ca pika shiu ranë mbi qelq, Analize e plote!

Vecori të stilit të Kadaresë Poet modern. Përdor shumëkuptimësinë. Lirikat e tij kryesisht janë: Simbolike, erotike, lirike Tipare: humanizmi, universaliteti, neologjizmat. Mbështetja në kulturën, psikologjinë dhe filozofinë e popullit. Proza e tij është origjinale, me frymë të re qytetëruese dhe me konceptime të reja. Në qendër të poezisë së tij vendoset njeriu I shekullit të ri, shqiptar ose evropian, por …

Lexo më shumë »

Henrik Ibsen – Armiku i Popullit, Analize e plote!

Henrik Ibsen është shkrimtari më i madh norvegjez. Perveçse dramaturg, Ibsen ishte githashtu dhe poet, si dhe drejtor i një teatri. Shpesh ai konsiderohet si “Babai i Realizmit” dhe si një nga themeluesit e modernizmit ne teatër. Nga vepra e Ibsenit, dallojme: “Zjarri, “Pjer Gynt” Armiku i popullit”, “Shtëpi kukulle”, “Hedda Gabler”. “Fantazmat”, “Rosaku i eger” ,etj Shumë nga dramat …

Lexo më shumë »

Viktor Hygo – Katedralja e Parisit, Analize e plote!

Viktor Marie Hygo lindi më 26 Shkurt 1802 dhe vdiq më 22 Maj 1885. Ai ishte një poet, romancier dhe dramaturg francez dhe ishte pjesë e lëvizjes romantike. Është konsideruar si një nga shkrimtarët francezë më të mëdhenj e më të njohur. Në Francë njihet më shumë për poezitë e tij, por në vendet e tjera njihet më shumë për …

Lexo më shumë »

Tregtar flamujsh – Ernest Koliqi, Analizë e veprës!

Në librin me proza “Tregtar flamujsh” (1935), Ernest Koliqi del si mjeshtër i vërtetë sa i përket kompozicionit të veprës. Autori ka depërtuar thellë në psikologjinë e protagonistëve, ka bërë në mënyrën më të përsosur tipizimin e karaktereve letrare, ku shquhet gjuha e figurshme, pastaj është impresionuese rrjedha fabulative e ngjarjeve, pa digresione. Koliqi, përmes kësaj vepre, na ka dhënë …

Lexo më shumë »

Çajld Harold – Bajron, Analizë e veprës!

Vepra është botuar më 1812  dhe përmban përshtypjet e udhëtimit të Bajronit, të cilat përfshiheshin në ditarin e udhëtimit të autorit. Eshtë model klasik i poemës romantike, ku lirika gërshetohet me epikën dhe linja tregimtare mplekset me meditimet e poetit. Lirizmi shpaloset në përshkrimin e natyrës mesdhetare, në meditime. Me ndjenjë të thellë përshkruhen peizazhet romantike të Spanjës, bukuria e …

Lexo më shumë »

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)