fbpx
E Fundit

Tag Archives: matura

Provimet e Kimisë ndër vite (2009 – 2019) | Matura Shtetërore | 12Vite

Provimet e Kimisë ndër vite (2009 – 2019) | Matura Shtetërore | 12Vite

Në këtë faqe do të gjeni provimet me zgjedhje të “Kimisë” ndër vite së bashku me skemat e vlerësimit. Të zhvillosh testet e viteve të mëparshme shërben si orientim për të kuptuar strukturën e provimit dhe për të testuar njohuritë. *Shpjegime: Në provimet e viteve te fundit do të shikoni këtë shënim “Nuk eshte publikuar nga MASR” kjo pasi që prej …

Lexo më shumë »

RAUNDI I TRETË – Shpjegime dhe Këshilla – 12vite.com

matura shteterore 2020

Për aplikime dhe regjistrime në Univesitet, kandidatëve të Maturës Shtetërore 2018, u janë dhënë gjithësej 3 mundësi të ndara me Raunde. Në Raundin e Parë dhe të Dytë çdo maturant i cili plotësonte kriterin e mesatares, kishte të drejtë të aplikonte deri në 10 degë në formularet A2 dhe A3 në portalin Ualbania. Më pas sipas ngjyrave që u shfaqeshin …

Lexo më shumë »

Si të arrij rezultate maksimale në provimin e letërsisë? – 10 Këshilla për maturantët

 Provimi i letërsisë po afron për mijëra nxënës në të gjithë Shqipërinë.  Duke qenë se vit pas viti maturantët shprehen se hasin shumë vështirësi në testin e letërsisë, 12vite.com ka përgatitur 10 këshilla me dëshirën e madhe që ju të merrni notën 10. Të gjitha këshillat e mëposhtme janë bazuar në fakte dhe eksperienca të maturantëve ndër vite. 1) C’ka …

Lexo më shumë »

Andon Zako Çajupi – “14 vjec dhëndër”, Analizë e plotë!

Rreth autorit Komedia “14 vjeç dhendër” Eshtë një nga veprat më te njohura te Andon Zako Cajupit. Kjo komedi është perfshire në vëllimin “Baba Tomorri” te botuar ne vitin 1902. Si dramaturg, ai i dha permbajtje e formë të re dramës, nëpërmjet këndvështrimit realist e kritik, si dhe humorit te mprehtë popullor. Andon Zako Çajupi lindi në 27 mars 1866 …

Lexo më shumë »

Henrik Ibsen – Armiku i Popullit, Analize e plote!

Henrik Ibsen është shkrimtari më i madh norvegjez. Perveçse dramaturg, Ibsen ishte githashtu dhe poet, si dhe drejtor i një teatri. Shpesh ai konsiderohet si “Babai i Realizmit” dhe si një nga themeluesit e modernizmit ne teatër. Nga vepra e Ibsenit, dallojme: “Zjarri, “Pjer Gynt” Armiku i popullit”, “Shtëpi kukulle”, “Hedda Gabler”. “Fantazmat”, “Rosaku i eger” ,etj Shumë nga dramat …

Lexo më shumë »

Lasgush Poradeci – Lirika, Analizë e veprës!

Lasgush Poradeci është një nga perjaqesuesit më të mëdhenj të letërsise moderne shqipe, i vlerësuar nga kritika shpesh si romantiku i fundit shqiptar. Llazar Gusho (Pogradec, 27 dhjetor 1899 – Tranë, 12 nentor 1987) i njohur nën pseudonimin Lasgush Poradeci, qe poet, shkrimtar e perkthyes shqiptar.Lindi ne qytetin buzë ligenit të Ohrit në familjen e Sotir Gushos. I ati, si arsimdashës …

Lexo më shumë »

Prometeu i mberthyer – Eskili, Analize e vepres!

Eskili ishte një dramaturg i madh i Greqisë antike. Ai lindi në vitin 525 para Krishtit, në Eluzinë, afër Athinës. I takonte nje familjeje aristokrate. Ai jetoi në kohë kur grekët ishin në luftë me persët, ku edhe vetë mori pjesë në luftën kundër tyre. Pjesën më të madhe të jetës e kaloi në Athinë, ndërsa vdiq në Gela të …

Lexo më shumë »

Don Kishoti – Miguel de Servantes, Analize e plote!

Cfarë duhet të mbajmë mend? – Shkurtimisht a) Qëllimi: Parodizmi i librave (romaneve) me aventura kalorsiake (të cilave u kishte kaluar koha) që çorodisnin mendjen e njerëzve dhe i largonin ata nga realiteti. Servantesi vë në lojë hidalgot që bënin një jetë parazitare. b)Personazhet: 1. Don Kishoti: Tragjikomik, idealist – nuk kërkon asgjë për vete. Humanist i vërtetë – kërkon …

Lexo më shumë »

Keshtjella – Ismail Kadare, Analiza e vepres!

  Kadare ka lindur me 1936 ne Gjirokastër. Eshte autor i shume romaneve nje pjese e te cileve kane fituar çmime. Kadare eshte nje nga zerat me te spikatur te letërsisë shqipe qe ka siguruar njohjen e zhvillimeve letrare shqipe ne bote. Ka kryer studimet e larta ne Moske, ku edhe ka realizuar një tregim te shkurtër ne fletoren e …

Lexo më shumë »

Mizantropi – Molieri, Analizë e veprës!

 Shkurtimisht – Cfare duhet te mbajme mend: Molieri eshte Klasicist Vepra ndahet ne 5 akte te cilat ndodhin brenda 24 oreve. Ngjarja zhvillohet në sallonin e vejushës aristokrate Komedi karakteri, sepse gjatë gjithë veprës zhvillon një karakter të caktuar, atë të mizantropit. Komedi zakonesh, sepse paraqiten zakonet e shoqërisë së lartë aristokrate. Molieri përshkruan dhe demaskon: Hipokrizinë e mjedisit aristokratik. …

Lexo më shumë »
12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)