fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Acidet dhe Bazat dhe Percaktimi i pH

Punë Laboratori – Acidet dhe Bazat

Hyrje

1. Teoria e Svante Arheniusit tregon qe acide jane ato substanca te cilat clirojne hidrogjen ne mjedis (H+) ndersa baza jane ato substanca te cilat clirojne ne mjedis (OH-)
2. Teoria e Bronsted-Lawry tregon qe acide jane ato substanca qe ne nje reaksion kimik japin jone hidrogjen (H+) ndersa baza jane ato substanca te cilat marrin jone hidrogjen (H+).
3. Teoria e Lewis tregon qe acide jane ato substanca qe ne nje reaksion kimik marrin cift elektronik, ndersa baza jane ato substanca qe ne nje reaksion japin nje cift elektronik.

Karakteristika mbi acidet.
– Kane shije te tharte
– Jane elektrolite
– Kane H+
– Kur bashkohen me baza japin kripera
– Kur bashkohen me metale clirojne H2
– Ndryshojne ngjyren e indikatoreve
-Karakteristika mbi bazat.
– Jane te rreshqitshme
– Kane OH-
– Kur bashkohen me acide japin kripera
– Nuk veprojne me H2
– Ndryshojne ngjyren e indikatorit

*Percaktimi I pH ne baze te indikatoreve.
– Mjedisi acideve bazik percaktohet ene me baze te pH dhe matja e pH behet me ane te indikatoreve acido bazik. Indikatoret jan acide ose baza te dobeta.

Hin <=> H++In-

Puna e Laboratorit

Puna e Laboratorit

User Rating: 4.11 ( 5 votes)

Shihni dhe

24. Eteret – Teori, Formula dhe Ushtrime të Zgjidhura | Kimia për Maturën Shtetërore

Eteret Eteret përmbajnë C, H, O. Janë izomerë strukturorë me alkoolet. Formula e përgjithshme e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)