fbpx
E Fundit

 – Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK! (së bashku me Testet)

Panelet Diellore – Elektronike

Shembuj nga projekti mbi Panelet Diellore:

Veshtrim i Pergjithshem:

 • Panelet diellore jane paketa qelizash photovoltaike.​
 • Paneli diellor mund te perdoret si nje komponent i nje sistemi me te madh photovoltaik per te gjeneruar elektricitet.​
 • Cdo panel vleresohet nga fuqia e daljes DC nen teste te kryera ne kushte standarte qe zakonisht shkojne nga 100 ne 320 watt.​
 • Zakonisht panelet diellore nuk perdoren vetem pasi te vetme mund te prodhojne vetm nje sasi te limituar fuqie. Shumica e instalimeve, zakonisht permbajne shume panele.​
 • PV u njoh si nje burim i rendesishem per fuqine hapesinore ne vitet 1950.​
 • Zhvillimi PV tokesor lindi per shkak te krizes se naftes se viteve 1970.​
 • Rritja e shqetesimit per mjedisin dhe perpjekjet globale per te gjetur burime te tjera energjie, sollen investime ne kerkimin dhe zhvillimin e PV.​
 • Sot, PV eshte nje industri ​disa miliarde dollareshe ​ne mbare boten me ​me shume se 520MW ​te moduleve PV ne vitin 2002.
 • Nje qelize normale PV prej silikoni eshte krijuar nga perzierja e nje shtrese ultra te holle te fosfori te stimuluar – doped (tipi N) prej silikoni, siper nje shtrese te trashe te borit te stimuluar (tipi P) prej silikoni.​
 • Nje fushe elektrike krijohet afer siperfaqes se qelizes ku keto 2 materiale jane ne kontakt, te quajtur P-N junction.​
 • Qelizat diellore jane pajisje gjysme percuese te cilat prodhojne elektricitet ne saje te drites se diellit me anen efektit photovoltaic.​
 • Drita e diellit godet qelizat, fotonet me energji mbi gjysme percues kane aq energji sa te krijojne cifte me vrima elektronike.​
 • Nje lidhje midis shtresave te ndryshme gjysme percuese ngrene nje barriere potenciale ne qelize e cila ndan ngarkesat e gjeneruara nga drita.​
 • Kjo ndarje indukton nje rryme elektrike fikse dhe tension ne pajisje. Elektriciteti mblidhet dhe transportohet nga kontakte metalike ne maje dhe ne fund te siperfaqes se qelizes.​
 • Kur drita e diellit godet siperfaqen e nje qelize PV, kjo fushe elektrike krijon nje shpejtesi dhe drejtim tek elektronet e stimuluara nga drita duke sjelle si rezultat nje fluks rryme kur kjo qelize diellore eshte e lidhur me nje ngarkese elektrike.

(Perkthyer nga materialet e marra ne Google dhe Wikipedia)

Review Overview

Projekti:

User Rating: 3.91 ( 16 votes)

Shihni dhe

"AZIA" // Disa fakte interesante qe nuk i dinit per Azine vetem ne: www.alkimistet.com

Azia – Projekt ne Gjeografi

Meposhte do te gjeni nje pjese te projektit “Azia”: Disa fakte per Azine: Popullsia: 3,335,672,000 ​ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)