fbpx
E Fundit

Tag Archives: lidhje dyfishe

20. Alkenet – Teori, Formula dhe Ushtrime të Zgjidhura | Kimia për Maturën Shtetërore

Alkenet Alkenet janë hidrokarbure të pangopura me formulë të përgjithshme CnH2n. Janë izomerë strukturorë me cikloalkanet. Kanë në skeletin e tyre karbonik përvec C sp3 edhe C sp2. • Emërtimi sistematik (ose sipas IUPAC): alkenet e thjeshtë emërtohen me rrënjën e emrit + prapashtesën –en + pozicionin ku fillon lidhja dyshife. • Emërtimi josistematik fillon me emrin e etenit (vinil) …

Lexo më shumë »

5. Lidhjet kimike dhe polariteti – Teori, Formula dhe Ushtrime të Zgjidhura | Kimia për Maturën Shtetërore

Lidhjet kimike Lidhje quajmë forcat që i mbajnë atomet të bashkuara në përbërje kimike. Pavarësisht natyrës së lidhjes kimike, arsyeja që formohen është formimi i oktetit elektronik në shtresën e jashtme. Lidhja jonike është lidhja që realizohet midis joneve me shenja të kundërta në një përbërje jonike. Lidhja jonike ka natyrë elektrostatike sepse lind nga marrëdhënia midis ngarkesave. Përgjithësisht lidhje …

Lexo më shumë »
12Vite.com

– Kursi i plotë i “Matematikës” me 50 orë mësimore video të regjistruara, nga 5000 LEK, ju e përfitoni për 3500 LEK për ditët e mbetura para vitit të ri shkollor! (së bashku me testet)